(3402 S. K. m. 20)
Dava: Taraflar arasında kadastro tespitinden doğan dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, gereği görüşüldü:
Karar: Yargıtay bozma ilamında özetle; Hazine'nin sair temyiz itirazları red edilmiş, ancak kadastro hakiminin doğru sicil oluşturmak ve hüküm yerinde taşınmazların kimler adına hangi pay oranıyla tesciline karar verildiğini göstermek zorunda olduğu belirtilerek veraset belgelerine göndermede bulunmak suretiyle hüküm kurulmasının isabetsiz olduğuna değinilmiştir.
Mahkemece bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda; davanın kabulüne ve çekişmeli 19296 ve 19298 nolu parsellerin Hasan Mercan ve müşterekleri adlarına payları oranında tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
Sonuç: 1- Hazine'nin sair temyiz itirazları Yargıtay 7. Hukuk Dairesinin önceki bozma ilamında red edilmiş olup, bu hususlar kesinleştiğinden Hazine'nin aynı konulara ilişkin temyiz itirazlarının REDDİNE,
2- Bozma ilamında kadastro Hakiminin doğru sicil oluşturmakla görevli olduğu belirtildiği ve bozmaya uyulduğu halde bozma gereği tam olarak yerine getirilmemiş, hüküm fıkrasında miras payları yazılırken pay ve paydanın yerlerinin yanlış yazılmış olması pay oranlarını etkileyeceğinden isabetsiz olup, bozmayı gerektirmekte ise de, mahkemece yapılan bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, hüküm fıkrasının 2 numaralı bendinin hükümden çıkarılarak yerine; 2-Dava konusu İscehisar İlçesi Kavak Mahallesi, Sırçalık Mevkiinde bulunan 491 metrekare yüzölçümlü 1926 nolu parsel ile 257 metrekare yüzölçümlü 19298 nolu parselin tespitlerinin iptali ile tamamı 5120 pay kabul edilerek 1152'şer payın Süleyman oğulları Hasan, Mehmet ve İsmail Mercan, 288 payın Osman kızı Döne Mercan, 144'er payın Abdurrahman oğlu Nurettin Mercan, Abdurrahman kızı Kerime Tobar, Abdurrahman kızı Emine Emre, Abdurrahman oğlu Metin Mercan, 36 payın Hüseyin kızı Cemile Mercan, 27'şer payın Musa çocukları Bayram Mercan, Hatice Demirel, Abdurrahman Mercan, Öznur Mercan, 36 payın Mehmet kızı Sultan Mercan, 54'er payın Süleyman çocukları Erdem ve Esra Mercan, 512 payın Bayram oğlu Hamza Diker adına tapuya tesciline ibarelerinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, 01.04.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy