MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR: Hırsızlık, işyeri dokunulmazlığının ihlali, mala zarar verme
HÜKÜM: Mahkumiyet
Yerel mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
İşyeri dokunulmazlığının ihlali suçu yönünden;
13.10.2010 tarihli hükümde sanığın 1 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiğinin anlaşılması karşısında; 17.03.2016 tarihli hükümde TCK'nın 116/4 ve 119/1-c maddelerinin tatbik edilmesi suretiyle sanığın 2 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, ancak 1412 sayılı CMUK'un 326/son maddesi gereğince aleyhe bozma yasağı dikkate alınarak 1 yıl 3 ay hapis cezası yerine 1 yıl hapis cezası ile cezalandıırılmasına hükmedilerek sanık hakkında eksik ceza tayini aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, uyulan bozmaya, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; suçların sanık tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşılmış, diğer temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
Ancak;
Mükerrirlere özgü infaz rejimi ve denetimli serbestlik tedbirinin ne şekilde uygulanacağı, süresi ve bu hususta karar verecek merci 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 108. maddesinde düzenlenmiş olup, aynı maddenin 5. fıkrası ile tekerrür dolayısıyla belirlenen denetim süresinde koşullu salıvermeye ilişkin hükümlerin uygulanacağı belirtilmiştir. Bu nedenlerle denetimli serbestlik tedbirinin süresinin ve tedbirin ne şekilde uygulanacağının infaz aşamasında 5275 sayılı Kanun hükümleri uyarınca belirlenmesinin gerektiği gözetilerek, 5237 sayılı TCK'nın 58. maddesinin 7. fıkrası gereğince sanık hakkında mükerrirlere özgü infaz rejiminin ve cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirinin uygulanacağının belirtilmesiyle yetinilmesi gerekirken infazı kısıtlar biçimde, hırsızlık suçu yönünden 3 yıl, işyeri dokunulmazlığının ihlali suçundan 2 yıl ve mala zarar verme suçu yönünden bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbirinin uygulanmasına karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş sanık ...'in temyiz nedenleri bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin bu sebepten dolayı 1412 sayılı CMUK'nun 321. maddesi gereğince tebliğnameye uygun olarak BOZULMASINA, ancak bu aykırılık yeniden yargılanmayı gerektirmediğinden, aynı Yasa'nın 322. maddesi uyarınca, "Sanık hakkında tekerrür hükümlerinin uygulanmasına ilişkin hüküm fıkrasından denetimli serbestlik süresi belirlenmesine ilişkin bölümün çıkarılmasına" karar verilmek suretiyle, eleştiri dışında, diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükümlerin, DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 19/09/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.