(818 S. K. m. 41, 42, 43)
Dava: Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılama sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Davacı vekili müvekkili idarenin şoförü Kazım Altıntaş'ın kullandığı 06 DT 027 plakalı araca 06 LBD 61 ve 06 FJ 356 plakalı araçların çarpması sonucu hasarlı trafik kazasına neden olduğunu kazaya karışan 06 LBD 61 plakalı aracın davalı Necati Albayrak'a ait olup Axa Oyak Sigortasına sigortalı, 06 FJ 356 plakalı aracın ise davalı Klas Dek. Tes. İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. ait olup İsviçre Sig. Şirk. sigortalı olduğunu iddia ederek toplam 1.449.582.000.TL tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalı Necati Albayrak zararın sigortası Axa Oyaktan istenebileceğini bu nedenle hakkındaki davanın reddini savunmuştur.
Davalı Klas Dek. Ltd. Şti savunma yapmamıştır.
Davalı Axa Oyak A.Ş vekili; sigortalı araç sürücüsünün %75 kusuruna isabet eden 544.729.000.TL ödemeyi kabul ettiklerini ancak davacının bu miktarı kabul etmediğinden davanın reddini savunmuştur.
Davalı İsviçre Sig. A.Ş vekili; sorumluluklarının kusur ve teminatla sınırlı olduğunu aynı kazada zarar gören 06 LBD 61 plakalı araç sigortasına sigortalı sürücünün 2/8 oranındaki kusur oranına göre 106.646.500 TL ödeme yaptıklarının teminatla ve kusur oranıyla sınırlı olarak davacıya da 643.353.500.TL ödeme yapabileceklerini davacının bu miktarı kabul etmediğini temerrüde düşmediklerinden faizle sorumlu tutulamıyacaklarını savunarak davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece toplanan delillere, bilirkişi raporu uyarınca davanın kısmen kabulü ile davalılar Klas Dek. Ltd. Şti. ve İsviçre Sig. Açısından davanın reddine davalı Necati ve Axa Oyak Sig. şirketi açısından davanın kısmen kabulü ile 1.209.317.000 TL'nin davalı Necati açısından olay tarihinden sigorta şirketi açısından da dava tarihi itibariyle işleyecek yasal faiziyle davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Sonuç: Mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle oluşa ve dosya içeriğine uygun olarak düzenlenen uzman bilirkişi raporunda belirtilen kusur oranının ve tazminata ilişkin hesaplamanın hükme esas alınmasında bir usulsüzlük bulunmamasına göre davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda dökümü yazılı 55.400.000.TL kalan onama harcının temyiz edenden alınmasına, 15.09.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy