Davacı 3.kişiler ... Spor Malz. San. Tic. Ltd. Şti. ile davalı alacaklı ... aralarındaki dava hakkında... İcra Hukuk Mahkemesi'nden verilen 3.12.2009 gün ve 2008/468 Esas, 2009/1069 Karar sayılı hükmün Dairenin 5.7.2011 gün, 2011/4366 Esas ve 2011/7061 Karar sayılı kararı ile onanmasına karar verilmiş olup, süresi içinde davalı alacaklı tarafından kararın düzeltilmesi istenilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Davacı 3.kişiler vekili, ....İcra Müdürlüğünün 2008/08 Esas sayılı dosyasından, 12.03.2008 tarihinde davacıların finansal kiralama sözleşmesi ile kiraladığı tezgahın haczedildiğini belirterek İİK'nun 96 vedevamı maddelerine dayalı olarak istihkak davasının kabulü ile anılan haczin kaldırılmasını istemiştir.
Mahkemenin, davanın kabulüne ilişkin kararı, dairemizin 05.07.2011 tarih, 2011/4366 Esas ve 2011/7061 Karar sayılı ilamı ile onanmış, anılan kararın hatalı olduğundan bahisle davalı alacaklı vekili tarafından dosyanın yeniden incelenmesi istemi ile karar düzeltim talebinde bulunulmuştur.
Dosyanın yeniden incelenmesi sonucunda:
Davacı 3.kişiler vekili, hacizli makinenin 11.07.2007 tarihli finansal kiralama sözleşmesi ile kiralandığını ileri sürmektedir. Anılan sözleşme süresi 49 ay olup henüz kiralama süresi sona erip mülkiyet davacılara geçmemiştir. Nitekim finansal kiralama şirketinin gönderdiği belgelerdende kira ilişkisinin devam ettiği anlaşılmaktadır. 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanunu'nun 9.maddesi uyarınca finansal kiralama konusu malın mülkiyeti kiralayana ait bulunduğundan, istihkak iddiasında bulunmak ve istihkak davası açmak hakkı kiralayan şirkete aittir. Diğer bir anlatımla, haciz halinde durumu kiralayana bildirmekle yükümlü olan kiracının istihkak davasının sıfat yokluğundan reddi gerekir.
Bu durumda, mahkemenin davanın kabulüne ilişkin kararının dairemizce maddi yanılgı sonucu onanması hatalı
olup, davalı alacaklının karar düzeltim talebinin kabulü ile anılan kararın bozulması gerekmiştir.
SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı alacaklı vekilinin, bu yönleri amaçlayan karar düzeltim talebinin kabulü ile maddi yanılgıya dayalı Dairemizin 05.07.2011 tarih, 2011/4366 Esas ve 2011/7061 Karar sayılı onama kararının kaldırılması ve mahkemenin 03.12.2009 tarihli kararının BOZULMASINA, temyiz ve karar düzeltme peşin harçlarının istek halinde davalı alacaklıya geri verilmesine 14.02.2012 günü oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy