MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili, davalı ... Merkezi San. ve Tic.A.Ş. vekili ve davalı ... tarafından ayrı ayrı temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-KARAR-
Davacı vekili asıl davada, müvekkilinin içinde yolcu olarak bulunduğu araca, davalıların sürücüsü, zorunlu mali mesuliyet sigortacısı ve maliki oldukları aracın çarpması sonucu müvekkilinin yaralandığını, malul kalma olasılığının olduğunu, tedavi masrafı ve yol giderlerinin olduğunu, kaza tarihinde üniversite öğrencisi olan müvekkilinin okulunun bir yıl uzadığını ve bu süre zarfında kira bedeli ödemek durumunda kaldığını, ayrıca kazanç kaybının da oluştuğunu ileri sürerek fazlaya ilişkin haklarını saklı tutmak suretiyle 5.000 TL maddi tazminat ile 15.000 TL manevi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilini talep etmiş, 09.11.2010 tarihli ıslah dilekçesiyle maddi tazminat taleplerini toplam 36.973,29 TL'ye yükseltmiş, birleşen davada ise, 15.000 TL manevi tazminatın davalılar ... Merkezi San. ve Tic. A.Ş. ve ...'tan müştereken ve müteselsilen tahsilini istemiştir.
Davalı ... 25.10.2005 tarihli celsede verdiği beyanında, olayda kusurlu olmadığını ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Davalı ... Merkezi San. ve Tic.A.Ş. vekili cevap dilekçesinde, olayda tüm kusurun müvekkiline ait araç şoföründe olmadığını, talep edilen maddi ve manevi tazminatların fahiş olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Davalı sigorta şirketi vekili cevap dilekçesinde, müvekkilinin sigortalı araç sürücüsünün kusuru oranında ve poliçe limitleri dahilinde sorumlu olduğunu ileri sürerek davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma ve toplanan delillere göre; 36.970,29 TL maddi tazminatın tüm davalılardan, 7.000 TL manevi tazminatın davalılar ... Merkezi San ve Tic.A.Ş. Ve ...'tan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmiş; hüküm, davacı vekili, davalı ... Merkezi San. ve Tic.A.Ş. vekili ve davalı ... tarafından ayrı ayrı temyiz edilmiştir.
Mahkemece toplanıp değerlendirilen delillere, özellikle manevi tazminat talebi ile ilgili olarak hüküm kurulurken olayın meydana geliş şekli, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, olay nedeniyle duyulan acı ve elemin derecesi ve B.K.nun 47.maddesindeki özel haller dikkate alınmış bulunduğuna göre, davacı vekili, davalı... Merkezi San. ve Tic.A.Ş. vekili ve davalı ...'ın yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 5,90 TL kalan onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına, aşağıda dökümü yazılı 1.267,26 TL kalan onama harcının temyiz eden davalı... Merkezi San. ve Tic. A.Ş ile ...'dan alınmasına 26.2.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy