MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı tedbir talebinin kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili, davalı ...'in sevk ve idaresindeki araç ile davacı küçük ...'in yolcu olarak bulunduğu motosiklete çarpması sonucu küçük ...'in yaralandığını belirterek 2.500 TL maddi ve 5000 TL manevi tazminatın yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken müteselsilen tahsiline, davalı ... yönünden cari olan sigorta limiti ile sorumlu olmasına karar verilmesi talep edilmiş, 08.09.2011 tarihli dilekçe ile talebi 35.645,05 TL olarak ıslah etmiştir.
Davalılar vekilleri, davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, toplanan delillere göre, ... hakkında açılan davanın atiye bırakılmasına, sigortalı aracın kusuru ve olay tarihindeki karayolları sorumlu mesuliyet poliçesi limiti ile sınırlı olarak sorumlu olmak kaydı ile 35.645.05 TL' nin davalı ... Hesabından yasal faiz tahsiline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dava, trafik sigorta poliçesi bulunmayan aracın karıştığı trafik kazası nedeniyle, zarar görenin maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
Motorlu araçların neden olduğu kazalarda, zarar gören üçüncü kişilerin hangi durumlarda Karayolu Trafik Garanti Sigortası Hesabı’na başvurabilecekleri ve hangi zararlardan sorumlu olduğu Sigortacılık Kanunu'nun 14. ve ... Yönetmeliği’nin 9. maddelerinde hüküm altına alınmıştır. Anılan düzenlemelere göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası (trafik sigortası) yaptırılmaksızın
trafiğe çıkarılan bir motorlu aracın kişiye verdiği zararlar nedeniyle trafik sigortası kapsamında ödenecek tazminat ve tedavi giderlerinden ... sorumlu bulunmaktadır.
Somut olayda, dosyadaki bilgi ve belgelerden, davalı aracın 03.10.2009 kaza tarihini içerir şekilde ... Sigorta A.Ş. nezdinde düzenlenen trafik sigortası poliçesi bulunduğu anlaşılmaktadır. Ancak söz konusu poliçede araca ait plaka numarası farklı yazmaktadır.
Bu durumda mahkemece, davalı aracın kaza tarihinde geçerli trafik sigortası poliçesinin bulunup bulunmadığı temyiz dilekçesinin ekinde sunulan belgeler kapsamında araştırılmalı, kazaya karışan aracın motor şase numarası ve plakası kapsamında kaza tarihinde geçerli bir trafik poliçesinin bulunup bulunmadığı tesbit edilmeli ve sonucuna göre karar verilmelidir. Bu husus göz önünde bulundurulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
2-Bozma neden ve şekline göre, davalı ... vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı ... Hesabının vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA; (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle, diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına ve peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ... Hesabına geri verilmesine 21.3.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy