(3402 S. K. m. 25) (2004 S. K. m. 280) (6100 S. K. m. 21, 22)
Dava: Taraflar arasındaki taşınmaz hukukuna ilişkin davada Espiye Asliye Hukuk ve Kadastro Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
Karar: Dava, muvazaaya dayalı tapu kaydının iptali ile icra alacağının tahsiline izin verilmesi istemine ilişkindir.
Asliye Hukuk Mahkemesince, dava sırasında, dava konusu taşınmazların kadastro tespit tutanaklarının düzenlendiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir
Kadastro Mahkemesi ise, daha önce fiili ve hukuk bağlantı nedeni ile birleştirilen taşınmazların yüzölçümleri ile ilgili Kadastro Mahkemesinin 2009/171 esas sayılı dosyası tefrik edilerek, iş bu davada, dava konusu uyuşmazlığın tasarrufun iptaline yönelik olduğu gerekçesiyle, görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Dosya kapsamından, davacının, Espiye İcra müdürlüğünün 2002/36 esas ve 2005/40 esas sayılı dosyalarına dayanarak ve tapudaki satışların muvazaalı olduğu iddiası ile taşımazlar üzerine ihtiyati tedbir konularak, alacağının tahsili yönünde İİK.'nun 280.maddesine dayalı tasarrufun iptali davası açtığı anlaşılmıştır.
Bu durumda, 3402 Sayılı Yasanın 25/3.maddesi gereğince mahkemenin yenilik doğurucu hüküm almayı gerektiren dava ile ilgili isteklerin incelenmesi kadastro mahkemesinin görevi dışında olduğundan, yenilik doğurucu hüküm almayı gerektiren tasarrufun iptaline ilişkin uyuşmazlığın Espiye Asliye Hukuk Mahkemesince görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;6100 sayılı HMK.'nun 21. ve 22.(HUMK.'nun 25. ve 26.) maddeleri gereğince Espiye Asliye Hukuk Mahkemesinin yargı yeri olarak belirlenmesine, 12.07.2013 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy