MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki taşınmaz hukukuna ilişkin olarak açılan davada Demre Sulh Hukuk ve Kadastro Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi gereği düşünüldü:
-K A R A R –
Dava, taşınmazın yüzölçümünün düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Kadastro Mahkemesince; dava konusu taşınmaza ilişkin olareak Kadastro Müdürlüğünce yapılan düzeltme çalışmalarının sınırlandırma hatasına ilişkin olduğu yapılan düzeltme işlemine ilişkin olarak açılan davada sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Demre Sulh Hukuk Mahkemesi ise; kadastro tespit tutanağının askı ilan süreleri içinde kadastro mahkemelerine itiraz edilebileceğinden bahisle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.
Dosya kapsamından, Kadastro tespiti sırasında eski 519 parsel sayılı taşınmazın, kadastro tutanağı 21.03.1980 tarihinde düzenlenmiş ise de, 2011 yılında Kadastro Kanunun 22/a maddesi uyarınca yenileme çalışmaları yapılarak ,dava konusu eski 519 parsel sayılı taşınmaz ile eski 520 parsel sayılı taşınmazların yüzölçümlerinin yeniden tespit edildiği, askı ilanlarının da 01.02.2012 ile 01.03.2012 günleri arasında yapılmış olduğu ve davanın askı ilanı sürecinde 22.02.2012 gününde açıldığı anlaşılmıştır. Bu durumda Kadastro Kanunu uyarınca yenileme çalışmaları bir önceki kadastroya ek bir işlem olup ,henuz kesinleşmemiş bulunduğundan ve bu davalarada Kadastro Mahkemesi görevli olduğundan, uyuşmazlığın Kadastro Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; HMK.’nın 21. ve 22. maddeleri gereğince Demre Kadastro Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 03.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy