MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada .... Asliye Ticaret Mahkemesi ile... 1. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
- K A R A R -
Dava, kira sözleşmesinden kaynaklanan edimin yerine getirilmemesi nedeniyle ödenen kaparonun iadesi istemine ilişkindir.
Asliye Ticaret Mahkemesi; taraflar arasındaki uyuşmazlığın kira sözleşmesinden kaynaklandığı gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.
Sulh Hukuk Mahkemesi ise, taraflar arasında kira sözleşmesinin henüz kurulmadığı ve kira ilişkisinin söz konusu olmadığı gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.6100 Sayılı HMK.'nın 4/I-a maddesinde kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, konuları ve değerlerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükmüne yer verilmiştir.Somut olayda, taraflar arasında davalıya ait binanın kreş olarak işletilmek üzere kiralanması için sözleşme yapıldığı ve kaparo ödendiği, sonrasında binanın iskanının alınmaması nedeniyle kullanılamadığını belirterek ödenen kaparonun iadesi talep edilmiş olup, taraflar arasındaki ilişkinin kira sözleşmesi kapsamında değerlendirilecek olmasına göre uyuşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 Sayılı HMK.’nın 21. ve 22. maddeleri gereğince... 1. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 26.09.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy