MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Kısıtlılar hakkında vesayet hukukuna ilişkin olarak açılan davada Banaz Sulh Hukuk Mahkemesi ve Uşak 2. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Talep, vasinin, vasiliğinin kaldırılarak, kısıtlıya yeni bir vasi atanması istemine ilşkindir.
Türk Medeni Kanununun 411. maddesine göre, “vesayet işlerinde yetki, küçüğün veya kısıtlının yerleşim yerindeki vesayet dairesine aittir. “Aynı Yasanın 412. maddesinde de; “Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez....” hükümlerine yer verilmiştir.
Dosya kapsamından, Uşak 2. Sulh Hukuk Mahkemesinin 11.11.2009 tarih, 2009/1174 esas, 2009/1188 sayılı kararı ile ...’ın akıl hastalığı nedeniyle kısıtlanarak, kızı ... ın vasi olarak atandığı, bir süre kızının vasilik görevini sürdürdüğü, ancak kısıtlının oğlu ... ile birlikte ... ilçesi ...köyünde kalmak istediği iddasıyla, vasi tarafından vasilik görevinin kaldırılarak annesine kardeşi ... ’ın vasi olarak atanmasını talep etmek suretiyle kısıtlının yerleşim yerinin değiştirilmesini talep ettiği anlaşılmaktadır.Kısıtlının güncel adrese dayalı nüfus kayıt sistemindeki adresinin de ... ilçesi, ... Köyü olması karşısında uyuşmazlığın Banaz Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp, çözümlenmesi gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; HMK’nın 21. ve 22. maddeleri gereğince Banaz Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 23.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy