MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davada Emirdağ Asliye Hukuk ile Foça Asliye Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı yetkisizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Dava, gayriresmi evlikten doğduğu ve dedesi üzerine nüfusa kayıt ettirildiği için annesi ile kardeş olarak gözüktüğünü idda eden davacının nüfus kayıtlarının gerçeğe uygun olarak düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Emirdağ Asliye Hukuk mahkemesi, davacının yerleşim yeri mahkemesinin Foça olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermeiştir.
Foça Asliye Hukuk mahkemesi ise, davalıların yetki itirazında bulunmadığı, Emirdağ asliye Hukuk Mahkemesinin verdiği yetkisizlik kararımnın usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı vermiştir.
Somut olayda, davacı ..., ... ile ...’ın gayriresmi birlikteiğinden doğduğunu, dedesinin üzerine nufusa kayıt ettirildiğini, bu nedenle nüfus kayıtlarında annesi ile kardeş olarak gözüktüğünü iddia ederek anne ve baba adının gerçeğe uygun olarak yazılmasını talep etmiştir.
5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesinin 1/a bendinde, nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davalarının, ilgili resmî dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından, ilgilinin yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılacağı hükme bağlanmıştır.
Somut olayda, nüfus kaydı düzeltilmek istenen davacı ...‘nin “Foça-...” adresinde ikamet ettiğinin anlaşılmasına göre uyuşmazlığın Foça Asliye Hukuk Mahkemesinde görülüp, sonuçlandırılması gerekmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 Sayılı HMK.’nun 21. ve 22. maddeleri gereğince Foça Asliye Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE, 23.10.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.