MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda davanın kısmen reddine ilişkin verilen hüküm davacı vekili tarafından süresi içinde temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
-K A R A R-
Davacı vekili, müvekkili ...'ün satın almış olduğu 2014 Model ... ... ... ....... TDCI Titanium marka aracın 31.07.2014 tarihinde davalılar ... ve ... ...'ın sahibi olduğu ... Oto Yıkama firmasına yıkanması temizlenmesi için teslim edildiğini, aynı günün gecesinde ... Oto Yıkama'da çalışan davalı ... tarafından müvekkilinin aracının iş yerinden alındığını, davalı ...'ın müvekkilinin aracıyla ehliyetsiz ve alkollü olarak ... plakalı araca çarpması neticesinde müvekkilinin aracında büyük hasar meydana geldiğini, davalı ...'ın müvekkiline ait aracı oto yıkama firmasından gece yarısı alarak kaza yaptığının .... Polis Merkezi Amirliğince alınan ifadelerle sabit olduğunu, müvekkilinin aracı yıkama için bırakması ile bir istisna sözleşmesi kurulduğunu, davalılar ... ... ve ... ...'ın müteahhit sıfatına haiz olduklarını, davalıların müvekkilinin yardımcı şahsı veya istihdam ettiği şahıs durumunda olmadığından ve aracın .. ... Oto Yıkama'ya teslim edilmesi sebebiyle müvekkilinin araç ile ilişkisinin kesildiğini, aracın müvekkiline teslimine kadar geçen süre içinde meydana gelen zararlardan davalıların sorumlu olduğunu, davalıların istisna sözleşmesinden doğan özen yükümlülüğüne aykırı davranarak müvekkilini zarara uğrattığını ve mağdur ettiklerini, yapılan tüm şifahi
taleplere rağmen müvekkilinin zararının herhangi bir şekilde karşılanmadığını belirterek, müvekkilinin uğramış olduğu maddi zarara karşılık, aracın firmaya teslim edildiği gün müvekkili tarafından alınan mazot bedeli olan 211,00 TL, müvekkili tarafından ... .... A Car firmasından kiralanan araç bedeli olan toplam ....115,00 TL, ... ...Ambulansa ödenen 200,60 TL çekici bedeli ve fazlaya ilişkin dava ve talep hakları saklı kalmak kaydıyla gerçekleşen kaza nedeniyle araçta meydana gelen değer kaybı nedeniyle şimdilik ....000,00 TL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile müvekkiline ödenmesini talep etmiştir.
Davacı vekili, ........2015 havale tarihli ıslah dilekçesi ile ....000,00 TL lik değer kaybı talebini ....500,00 TL'ye çıkarmış, ayrıca aracın tamir ve parça değişimi bedeli olan ....160,... TL'yi talep etmiştir.
Davalı ...; 2012 yılında ... ... cezaevine girdiğini, bir hafta önce tahliye olduğunu, davanın diğer davalısı olan ...'a ... Oto Yıkama Firmasını 2013 yılında kiraladığını, cezaevinde olduğundan dolayı devir işlemlerine ilişkin resmi prosedürleri yerine getiremediğini, bu nedenle ruhsat sahibi olarak tüm sorumlulukların ...'a ait olduğunu belirterek, davanın reddini savunmuştur.
Davalı ... vekili ....02.2016 tarihli duruşmadaki beyanında, müvekkilinin olayda hiç bir kusurunun bulunmadığını, diğer davalı ...'ın da müvekkilinin çalışanı olmadığını, sadece olayın olduğu gece iş yerinde yatmasına müsaade edildiğini belirterek, davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, iddia, savunma, toplanan delillere ve benimsenen bilirkişi raporuna göre; davacıya ait olan 2014 Model ... ... ... ....... ... T... marka aracın 31.07.2014 tarihinde davalılar ... ve... ...'ın sahibi olduğu ... Oto Yıkama firmasına aracın yıkanması temizlenmesi için teslim edildiği, aynı günün gecesinde davalının beyanına göre firmada kalmasına izin verilen davalı ... tarafından aracın iş yerinden alınarak ehliyetsiz ve alkollü olarak ... plakalı araca çarpması neticesinde davacının aracında hasar meydana geldiği, ... plakalı aracın kaza nedeniyle uğradığı değer kaybının ....500,00 TL olduğu, kaza sonrasında aracın çekilmesi için çekici kullanılması gerektiği, çekici ücreti için ödenen ve faturası ibraz edilen 200,60 TL'nin ise
makul sayılabileceği, davacı aracının yıkama için bırakması ile taraflar arasında eser sözleşmesi kurulmuş olup firmanın ruhsat sahibi ve işletme sahibi davalılar ... ... ve ... ...'ın müteahhit sıfatı ile özen yükümlülüğüne aykırılıktan diğer davalı ...'ın ise haksız fiil nedeni ile uğranılan zarardan sorumlu olduklarının anlaşıldığı belirtilerek, davanın kısmen kabulü ile faturalandırılan 200,60 TL çekici masrafı, ....115,00 TL araç kiralama bedeli masrafının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile ....500,00 TL değer kaybının ise ....000,00 TL'sinin dava, bakiyesinin ıslah tarihi olan .../.../2015 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte olmak üzere toplam ....821,60 TL'nin davalılardan alınarak davacıya verilmesine, karar verilirken dava dilekçesinde yer almayan, yargılama aşamasında öne sürülmeyen maddi zarara ilişkin taleplerin ise karar aşamasına gelen ve bilirkişi incelemesi yapılan işbu dosyada ancak ayrı bir davanın konusu olması gerektiği, ıslah ile neticei talebin genişletilebileceği ancak farklı taleplerin ıslahla öne sürülemeyeceği aksi halde yargılamanın sürüncemede bırakılacağı dikkate alınarak fazlaya ilişkin taleplerin reddine karar verilmiş; davanın kısmen reddine ilişkin hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen tüm temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA ve aşağıda dökümü yazılı ...,... TL kalan onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına .../03/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy