MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇ : Hakaret
HÜKÜM : Beraat
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup; zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri ve rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.
Somut olayda, sanığın aracı ile seyir halinde iken peşinde gelen ve katılanan içerisinde bulunduğu aracın standart lambaları dışında sonradan aracın önüne takılan ve değişik renklerde yanıp sönen çakar olarak ta tabir edilen lambalardan rahatsızlığın belirtmek için aracın sürücüsüne "kapat lambayı araçta Bakan mı var Bakan'mısın da lambayı yakıyorsun" diyerek tekrar aracına binerek olay yerinde ayrılması şeklindeki eylemi bir bütün olarak değerlendiridiğinde, sanığın katılana yönelttiği sözlerin, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, kaba söz ve hitap tarzı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşturmadığnıdan tebliğnamedeki bozma düşüncesini iştirak edilmemiştir.
Eyleme ve yükletilen suça yönelik katılan ...'nin temyiz iddiaları yerinde görülmediğinden, tebliğnameye aykırı olarak TEMYİZ DAVASININ ESASTAN REDDİYLE HÜKMÜN ONANMASINA, 15/06/2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.