(2004 S. K. m. 67) (1086 S. K. m. 275) (634 S. K. m. 20)
Dava: Dava dilekçesinde 1998, 1999 ve 2000 yılı genel gider borcunu ödemeyen davalı hakkında yapılan icra takibine karşı ileri sürülen itirazın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Dava dilekçesinde 1998, 1999 ve 2000 yıllarına ait ortak gider aidatlarını ödememesi nedeniyle hakkında icra takibi yapılan kat maliki davalının takibe yaptığı itirazın iptali ile takibin devamına ve icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesi istenilmiştir. Davalı savunmasında aidatı istenilen bağımsız bölümü 16.10.1998 tarihinde satın aldığını, ancak satıcının bu yeri boşaltmayıp işgale devam ettiğini ileri sürüp bu nedenle sorumlu tutulmaması gerektiğini belirtmiştir. Mahkemece dosya münderecatına ve dosya içersinde bulunan dava konusu apartmana ait karar defterine dayanılarak sübut bulmayan davanın reddine karar verilmiştir.
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 20. maddesi hükmüne göre, ana taşınmazın genel giderleri için gerekli aidat ve avans payının ödenmesinden birinci derecede kat malikleri sorumludur. Dosya içindeki Noterden onaylı karar defterinin incelenmesinden kat malikleri kurulunun 2.2.1998 tarihli kararı ile 1998 yılı için aidat olarak toplam 2.404.000.000 TL ve 196.000.000 TL. de avans olmak üzere toplam 2.600.000.000 TL. nın kat maliklerinden toplanmasına, 28.1.1999 tarihli kararda da 1999 yılı için meskenlerde 1998 yılı aidatının %100 artırılması sureti ile tahsiline karar verildiği anlaşılmıştır. Karar defterinde 2000 yılı aidatı yönünden henüz bir karar mevcut olmadığı görülmüş ise de, takip tarihine kadar bu yıl içerisinde yapılan harcamalar belirlenip davalının payına düşen gider miktarının saptanması da mümkündür.
Kat Mülkiyeti Yasası'nın yukarıda sözü edilen 20. maddesinin (b) bendine göre yönetim planı veya kat malikleri kurulu kararı ile başka türlü bir ölçüt öngörülmemiş ise kat malikleri ortak gider ve avanstan malik oldukları bağımsız bölümün arsa payı oranında sorumludur. Kat maliklerinin sorumlu olduğu miktarın tespitinde varsa kat malikleri kurulu kararı, apartman harcamalarını gösteren gelir-gider defteri, fatura ve diğer belgeler ile tespiti mümkün olup, yönetici veya dava açan kat malikinin bu hususun kanıtlanması için başkaca bir senet veya benzeri bir delil ikame zorunluluğu bulunmamaktadır.
Mahkemece yukarıda açıklanan esaslar çerçevesinde davalı kat malikinin sorumlu olduğu borç miktarı gerektiğinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak tespit ettirildikten sonra hasıl olacak sonuca göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ile davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.04.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy