(1086 S. K. m. 74) (4721 S. K. m. 27)
Dava: Dava dilekçesinde isim değişikliği istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm C.Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı, dava dilekçesinde "Döndü" olan adına "İlayda" adının eklenmesi ile nüfusa "Döndü İlayda" olarak tescilini istemiş, mahkemece davacının nüfusta yazılı "Döndü" adının "İlayda" olarak düzeltilmesine karar verilmiştir.
HUMK.nun 74. maddesi hükmüne göre, hakim her iki tarafın sav ve savunmaları ile sınırlı olarak istemden fazlasına veya başka bir şeye hüküm veremez. Davacının "Döndü" adını saklı tutarak bu ada "İlayda" adının eklenmesini istediği gözetilerek toplanan kanıtlar çerçevesinde davacının adının "Döndü İlayda" olarak düzeltilmesi yolunda hüküm kurulması gerekirken istem dışına çıkılarak kütükte yazılı "Döndü" adının salt "İlayda" olarak düzeltilmesine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 18.11.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy