(926 S. K. m. 112)
Dava: Dava dilekçesinde 16.031.250.000 TL. Eğitim ve Öğretim alacağının faiz ve masraflarla birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı idare vekili dava dilekçesinde davalı B. Burak'ın Kara Harp Okulu öğrencisiyken Disiplin Kurulu Kararı ile ilişiğinin kesildiğini ileri sürerek okula giriş sırasında verilen yüklenme senedi uyarınca bu öğrenci için yapılmış bulunan giderleri harcama tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılar B. Burak ve babası A. Burak'tan tahsili istenilmiş; mahkemece davalı B. Burak'ın öğrenim gördüğü yıllara ilişkin maliyet cetvellerinin davacı tarafça dosyaya ibraz edilmemesi nedeniyle kanıtlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.
Kara Harp Okulu Saymanlık Müdürlüğünün 13.10.2004 gün ve 1008 sayılı yazısı ekinde borçlu B. Burak'ın öğrenim gördüğü yıllara ilişkin maliyet cetvellerinin onaylı örneklerinin gönderildiği, bu belgelerde yazılı giderlerin kişiye özel olmayıp bir öğrenciye bir öğretim dönemi içinde yapılan harcamalara ait olduğu; yine Kara Harp Okulu Komutanlığının mahkemeye gönderdiği 11.03.2005 gün 2004/210 sayılı yazısı ekinde öğrenci maliyet çizelgesinin ve özellikle öğrencinin tazminat maliyetlerinin hesabına esas alınan giyim-kuşam maliyetler çizelgesinin gönderildiği anlaşılmaktadır. Öte yandan öğrenci B. Burak'ın okulla ilişiğinin kesilmesi üzerine velisi olan babası davalı A. Burak Kara Harp Okulu Saymanlık Müdürlüğüne verdiği 25.06.2002 günlü taahhütnamede velisi bulunduğum B. Burak'ın öğrenim giderlerinden dolayı adıma tahakkuk eden borcu yasal faizi ile birlikte ödemeyi kabul ediyorum, emekli memur olmam nedeniyle toptan ödeme gücümün olmaması asıl borç olan 16.031.290.000 TL.'yi aşağıda belirttiğim ödeme planına göre ödemeyi taahhüt ediyorum demiş ve bu taahhüdün altını imzalamıştır.
Bu durumda mahkemece davacı idarenin dosyaya sunduğu belgelerin incelenip irdelenmesinden ve gerektiğinde dosya üzerinden bilirkişi incelemesi yaptırılmasından sonra davalı A. Burak'ın yukarıda sözü edilen ve kendi özgür iradesi ile verdiği taahhütname içeriği de gözönünde tutulmak suretiyle oluşacak sonuç doğrultusunda bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 10.11.2005 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy