18. Hukuk Dairesi 2008/10063 E., 2008/11071 K. ANAGAYRİMENKULÜN KORUNMASI KOMBİ CİHAZI KULLANIMI
634 S. KAT MÜLKİYETİ KANUNU [ Madde 19 ]
"İçtihat Metni"
Dava dilekçesinde davalının doğalgaz kombi tesisatının bacasını onaylı projeye aykın olarak ortak bacadan ayırarak balkon kapısının camından dışarıya çıkarttığı ileri sürülerek davalının ortak yere elatmasının önlenmesi ve projeye uygun eski hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalı Hasibe'nin anataşınmazın 8 numaralı bağımsız bölümünün mutfağında bulunan doğalgaz kombi tesisatını değiştirip diğer kat maliklerinin rıza ve muvafakatini almaksızın ana tesisata aykırı olarak kendi bacasını ortak bacadan ayırıp mutfağın balkona açılan kapısında bulunan camı delerek dışarıya çıkardığını ileri sürerek diğer bağımsız bölümleri rahatsız eden bu müdahalenin önlenmesini ve tesisatın projesine uygun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece, anayapıdaki diğer dairelerin hermetik olmayan kombi cihazı kullandıkları ve ayrıca bu tür bir kombi cihazı kullanılması için anataşınmazın kat malikleri kurulunca alınmış bir karar da bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgelerden, düzenlenen bilirkişi raporu içeriğinden; dava konusu bağımsız bölümün mutfağına Buderus marka hermetik kombinin yerleştirildiği, kombi bacasının İki dirsek vasıtası ile camdan itibaren 1,35 metre dışarıya uzatıldığı, üst katın balkon tabiiyesine kelepçe ile sabit-lendiği, yapılan imalatın Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğümün 30.06.2006 günlü kararı ile onaylandığı, dava konusu yere ait yapılan kombi montajının projesine uygun olduğu ve Belediye tarafından kabul edildiği anlaşılmıştır.
634 sayılı Yasa'nın 5711 sayılı Yasa ile değişik 19. maddesinin ikinci fıkrasına göre; kat maliklerinden biri bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı izni olmadıkça anataşınmazın ortak yerlerinde onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. Ana kural bu olmakla birlikte, bilhassa son yıllarda şehirlerdeki hava kirliliğinin önlenmesi bakımından ısınma ve aydınlatmada kullanılan katı yakıtların yanında gaz yakıtlara da yer verilmekte ve özellikle doğalgazın kullanılması yerel ve merkezi yönetimlerce özendirilip teşvik edilmektedir. Doğalgazın tüm yakıtlar içinde çevreye en az zarar veren bir yakıt olduğu bilinmektedir.
Doğalgazla çalışan kombi cihazları günden güne gelişme göstermekte ve son yıllarda kullanıma sunulan hermetik bacalı kombiler en gelişmiş cihazlar olarak gösterilmektedir. Bunlar, hermetik baca ile çalışmaktadır. Bu sistemde, biri dışarıdan bir fan aracılığıyla hava çeken, diğeri ise yanma sonucu oluşan gazları tahliye için kullanılan İç içe geçmiş iki baca bulunmaktadır. Bu tür baca sistemiyle çalışan kombiler binanın dışına yakın bir yere yerleştirilmektedir. Doğaigazın; kokusuz, renksiz, havadan daha hafif bir gaz olduğu, bileşiminde %90 metan, %5 etan, %5 de bütan, azot gibi gazların yanında az miktarda karbondioksit bulunduğu, karbondioksit gazının ise doğrudan çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkiye sahip olmadığı ancak sera etkisi (green hause effect) nedeniyle iklimi etkilediği, atmosferin ısınmasına neden olduğu, doğaigazın yanması sonucunda kül, is, kurum ve katran gibi atıklar oluşturmadığı, içeriğinde kükürt bulunmadığından yandığında hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden biri olan kükürtdioksit gazının ortaya çıkmadığı, doğalgazla hem evlerin içinin ve hem de kentlerin temiz kaldığı bilimsel çevrelerce kabul edilmektedir.
Somut olaya gelince; anataşınmazda bağımsız bölüm maliki olanlardan davalı dışındakilerin tümü hermetik olmayan kombi cihazı kullanmakta ve bu cihazları anataşınmazın bacasına bağlamaktadır. Davalı, bu apartmanda 2006 yılında bağımsız bölüm sahibi olmuştur. Yukarıda da değinildiği gibi, davalının kombisi davacıların kombisine nazaran daha yeni ve gelişmiş bir teknoloji ile üretilmiştir. Davalının kombisini anataşınmazın bacasına bağlamak mümkün değildir; zira böyle bir durumda hermetik kombinin sisteminde mevcut olan fan île bacadaki yanan ve yanmamış olması muhtemel gaz atıkiannı bağımsız bölümdeki cihaza ve oradan da evin içerisine taşıması mümkündür. O halde davalı hermetik baca kullanmayıp, diğer kat maliklerince kullanılan eski tip bir kombi cihazı arayıp bulmak mecburiyetinde kalacak, bulamadığı takdirde de kombi cihazı kullanamayacaktır. Bu durum, ileride kombisi eskiyen ve yeni bir kombi cihazı almak zorunluluğu hisseden diğer kat malikleriyle birlikte davacılar için de sorun yaratacaktır. O halde, tüm bu hususlar gözetilerek soruna bir çözüm yolu bulmak gerekir. Mahkemelerin yeni teknolojik gelişmelerin ürünü olan sistemlerin ve aletlerin kullanılmasını önlemeleri, yasaklamaları hayatın olağan akışına aykırı düşer.
Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi davalının, hermetik kombi cihazı kullanmanın sağlık ve teknik bakımdan bir sakıncası olmadığından ve bu aleti kullanma zorunluluğu bulunduğundan, salt estetik açıdan da yasaklanması veya ana bacaya bağlanması mümkün değildir.
Yukarıda değinilen tüm hususlar dikkate alınarak mahkemece, davanın reddine karar verilmesi gerekirken kabulü yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla, yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nın 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 27.10.2008 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy