(5490 S. K. m. 36) (4721 S. K. m. 39)
Dava ve Karar: Davacılar Ömer Şahin'e velayeten Halit Şahin, Dindar Şahin ile davalı Nüfus Müdürlüğü arasındaki davada Karlıova Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 19.10.2007 günlü ve 2007/62-115 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 30.11.2010 gün ve 2010/270443 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar Halit Şahin ve Dindar Şahin'in, davalı Nüfus Müdürlüğü aleyhine açtıkları davada, oğulları Ömer Şahin'in 2000 yılında doğmuş olmasına rağmen 20.05.2004 doğumlu olan kızları Elanur ile ikizmiş gibi nüfusa tescil edilmiş olduğunu belirterek Ömer Şahin'in doğum tarihinin 2000 olarak düzeltilmesini istedikleri, mahkemece davanın kabulü ile 20.05.2004 olan doğum tarihinin gün ve ayı baki kalmak kaydıyla 20.05.2000 olarak tashihine karar verildiği ve hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmıştır.
Karlıova Asliye Hukuk Mahkemesinin 19.10.2007 tarihli hükmü ile doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen Ömer Şahin ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi 18.06.2000 doğumlu İlknur Şahin arasında düzeltilen doğum tarihine göre 29 (yirmidokuz) günlük bir zaman farkı mevcut olup, bu süre içerisinde bir kadının iki kez doğum yapması tıbben mümkün görülmemektedir.
Hakimin nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, kayıtlar arasında çelişki meydana getirmemeye ve hayatın doğal akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermesi gerekirken, bu hususa dikkat edilmeksizin nüfus kayıtlarında çelişki yaratacak şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 17.02.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy