MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, vakfın tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde, Kadir Yener Eğitim Kültür Hizmet ve Kalkınma Vakfı senedinin tescilini istemiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 101. maddesinin 1. fıkrasına göre; vakıf, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleri ile oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluğu olduğundan, bu malların yeterli bir geliri olması ya da harcamaya hazır nakit varlığının bulunması gerekir. Aksi halde, vakfın henüz doğmadan atıl duruma düşmesi kaçınılmaz olacaktır. Vakfın amaç ve faaliyetleri ile ilgili senedinin 3. ve 4. maddelerinde, sözü edilen faaliyetler bugünkü rayiçlerle büyük meblağların sarfını gerektirecek nitelikte olup vakfı kuran tarafından kuruluş aşamasında yatırılan 50.000 TL nakit para ve bundan ayrı vakıf senedinde 931 ada 19 parsel sayılı taşınmazdaki binanın 5/100 hissesi özgülenmiştir. O nedenle; mahkemece, tescili istenilen vakfa yukarıda belirtildiği şekilde en azından başlangıç için yeterli olabilecek para ve malın miktarı belirlenip, bunun da vakfa infaza elverişli biçimde özgülenmesi yönünden davacı tarafa süre verilip hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, bu husus dikkate alınmadan tescile karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 23.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.