MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, bağımsız bölüme verilen zararın tazmini istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalının bahçesine müdahale ederek duvarlarını yıktığını, parke kaplı yoluna zarar verdiğini, bahçedeki ağaçlar ile verimli bahçe toprağının makinelerle kazılarak dışarı atıldığını belirterek zararının giderilmesini istemiş, mahkemece delil tespiti dosyasındaki bilirkişi raporunda kazılarak toprağı çıkarılan 31 m² yer için belirlenen zemin bedeline hükmedilmiştir.
Mahkemece dava konusu bağımsız bölümün yer aldığı anataşınmazın onaylı mimari projesi ve varsa peyzaj projesi belediye başkanlığı imar müdürlüğünden getirtildikten sonra yerinde yeniden bilirkişi incelemesi yaptırılmalı, mahkemenin Yargıtay denetiminden de geçen 2010/270 Esas-321 Karar sayılı dosyası da dikkate alınmak suretiyle davaya konu hususların projeye aykırı olup olmadıkları araştırılarak sonucuna göre projeye aykırılık oluşturmadığının anlaşılması halinde bunlara müdahale nedeniyle oluşan zarara hükmedilmesi gerekirken, zemin bedeline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 14.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.