(4721 S. K. m. 27) (5490 S. K. m. 36)
Dava: Davacı dava dilekçesinde, nüfus kaydında İ. olan adının K. olarak düzeltilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kâğıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde, adının K. olarak bilindiği belirtilerek İ. olan adının K. olarak değiştirilmesini istemiştir.
4721 sayılı Türk Medeni Yasası'nın 27. maddesi hükmüne göre adın ve soyadın düzeltilmesi haklı nedenlere dayanılarak hakimden istenebilir. Somut olayda davacı yanın dava dilekçesinde ileri sürdüğü hususlar dosyada toplanan bilgi ve belgeler özellikle kolluk araştırması sonucu düzenlenen 2010/3582 sayılı yazı cevabı ile tanık Ş.'nin anlatımı davacı iddiasını doğrular nitelikte olup, davacının K. adıyla tanındığı anlaşılmaktadır. Bu durumda anılan yasa maddesi hükmüne göre davada haklı nedenin varlığı sabit olduğundan davanın kabulü ile davacının adının istem gibi düzeltilmesine hükmedilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın reddi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 06.12.2011 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy