MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, vakıf senedinde yapılan değişikliklerin tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vakıf vekili dava dilekçesinde, vakfın yetkili kurullarının 01.06.2004 günlü toplantısında vakıf senedinin bazı maddelerinin değiştirilmesinin kararlaştırıldığını ileri sürerek Kartal 1. Noterliğinde düzenlenen 30.06.2004 tarih 20036 yevmiye numaralı değişiklik senedinin tescilini istemiştir.
Mahkemece yapılan yargılama sırasında Vakıflar Genel Müdürlüğünün 30.07.2004 tarih ve 12188 sayılı yazısı ile vakıf senedinde bazı düzeltmelerin yapılmasının istenmesi üzerine, davacı vakıf tarafından istem doğrultusunda Kartal 1. Noterliğinde 04.02.2005 tarih ve 04450 yevmiye numaralı değişiklik senedi düzenlenerek bu değişiklik senedinin tescili istenilmiş, mahkemece yapılan yargılama sonunda, ikinci yapılan 04450 yevmiye nolu değişiklik senedinin tesciline karar verilmiş ise de, davacı vakfa ait vakıf senedinin 17. maddesinde vakıf senedinin değiştirilmesine vakıf mütevelli heyeti tarafından karar verileceği hükme bağlandığından vakfın bu yetkili kurulunda Vakıflar Genel Müdürlüğünün uyarısı üzerine istenilen ve mahkemece tesciline karar verilen değişiklik hakkında yöntemince karar alınmadan doğrudan noterde hazırlanan değişiklik senedinin tesciline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 06.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.