MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, 05.05.2008 tarihli kat malikleri kurulu kararının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı dava dilekçesinde, Kat Mülkiyeti Yasası'na göre kat maliklerinin toplanarak seçtiği yönetim tarafından iş merkezinin yönetilmesi gerekirken, çarşı işletme yönetimi adı altında 2 kişilik bir kurul tarafından yetkilerin kullanılmakta olduğunu, kat malikleri kurulu yerine Yasada yer almayan çarşı yönetiminin daha önce teşekkül ettiğini, 05.05.2008 tarihli toplantı gündeminin çarşı işletme yönetimi ile ilgili olup kat malikleri kurulunun oluşturulması ve yönetici, denetici seçimini kapsamadığını, bunun için çağrı yapılmadığını, ancak bu toplantıda kat malikleri kurulu oluşturulduğunu, yönetici ve denetçi seçildiğini, 48 kat malikinden 7 asil ve 3 vekalet oyla toplanıldığını, 3 kişi yerine 2 kişilik yönetimin seçildiğini, yasal olmayan çarşı işletme yönetimine de 2 kişi seçildiğini, çarşının sadece kat malikleri kurulunca yönetilmesi gerekirken, hem tüzel kişiliği devam eden kooperatif yönetimi, hem kendilerince oluşturulan kat malikleri kurulu hem de çarşı işletme yönetimi olmak üzere 3 başlı bir yönetim ile yönetilmekte olduğunu ileri sürerek yasada düzenlemesi olmayan çarşı işletme yönetimi ile yasal olarak oluşturulmayan ... yönetiminin iptali ile Yasaya uygun olarak kat malikleri kurulunun oluşturulması ve yönetici atanması istenmiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
Dosyada toplanan bilgi ve belgelerden, kat mülkiyetli anataşınmazda 48 bağımsız bölüm bulunduğu, davacının kat maliki olduğu, yönetim planının 21. maddesinde kat malikleri kurulunun her yıl Ocak ve Ekim ayı ilk 10 gün içinde toplanacağı hükmü gereği 05.05.2008 tarihli toplantının olağanüstü toplantı olduğu, toplantıya çağrı ve toplantı tutanağından 2. toplantı olduğu, davacının toplantıya katılmadığı, 8 kat maliki asaleten 3 kat maliki de vekaleten olmak üzere toplam 11 kat malikinin katılımıyla yapıldığı, toplantıda yönetim ve denetim kurulu faaliyet raporlarının okunup ibra edildiği, kat malikleri kurulu başkanlığına ..., yardımcılığına ..., denetçiliğe ..., çarşı yönetiminin yöneticiliğine ... Karlılar, yardımcılığına ..., denetçiliğe ...'nun seçildiği, huzur haklarının ve aidatların belirlendiği anlaşılmaktadır.
Kat Mülkiyeti Yasası'nın 34. maddesinin 1. bendine göre kat malikleri, anagayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışarıdan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler. Yine 4. bendine göre yönetici, kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Anataşınmazın yönetim planının 28. maddesinde de kat malikleri kurulu, her yıl Ocak ayındaki toplantıda kendi aralarından veya dışarıdan birini yönetici olarak tayin eder hükmü yer almaktadır. Buna göre kat malikleri kurulunca anataşınmazda bir yönetici veya 3 kişilik bir yönetim kuruluna yönetimin verilebileceği ve bunların da kat maliklerinin hem sayı hem arsa payı çoğunluğuyla atanabileceği gözardı edilerek sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanmadan ayrıca çarşı yönetimi ve kat malikleri kurulu yönetimi olmak üzere iki ayrı yönetim oluşturulması sonucunu doğuracak şekilde ayrı ayrı yönetici seçimine ilişkin kararın iptali gerekirken davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 26.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.