MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, kısıtlı ...'in vasisinin değiştirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
... Türk Medeni Kanunu'nun 405. maddesinden kısıtlanmış kendisine ... vasi olarak atanmıştır. Davacı, vasinin değiştirilmesini istemiştir.
Medeni Kanunun 483.maddesi; vasinin görevini ağır surette savsaklaması, yetkilerini kötüye kullanması veya güven sarsıcı davranışlarda bulunması ya da borç ödemeden acze düşmesi halinde vesayet makamınca görevden alınacağını, 488. maddesi de; vesayet makamının kararlarına karşı 10 gün içerisinde denetim makamına itiraz edilebileceğini hükme bağlamıştır.
Türk Medeni Kanunu'nun 397. maddesinde belirtilen denetim makamı görevi, asliye hukuk mahkemesine aittir.(5133 S.K.md.2-3, TMK.md.397/2) Vesayet makamının bu nitelikteki kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamayacağından vasinin görevden alınmasına yönelik istem vesayet makamınca kabul edildiğine göre; davalının temyiz dilekçesi bu kabul kararına karşı itiraz olarak kabul edilip, itirazın denetim makamınca incelenmesi ve bu konuda kesin bir karar verilmesi için dosyanın mahkemesine İADESİNE, 25.06.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.