MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVACILAR: ... vd. Vek.Av....
DAVALILAR: 1-Nüfus Müdürlüğü
2-... vd.
Davacılar dava dilekçesinde, davalı ...'in dedesi ... üzerindeki kaydının iptali ile gerçek babası ... üzerine kaydedilmesini istemişlerdir. Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar dava dilekçesinde, davalı ...'ın murisleri babaları ... oğlu olarak yazıldığını, gerçek babasının ... olduğunu bildirerek, ...'in nüfus kaydı düzeltilerek gerçek babası ... nüfusuna kaydedilmesi istenilmiş, mahkemece davacıların babalarının sağlığında yaptığı ...'a ait nüfus kayıt işleminin, ölümünden sonra iptali konusunda yasal şartlar oluşmadığından davanın reddine karar verilmiştir.
Dava, hatalı nüfus kaydının düzeltilmesi istemine ilişkindir.
Nüfus kayıtlarındaki düzeltme davaları kamu düzeni ile yakından ilgili olup mahkemeler hiçbir kuşku ve duraksamaya neden olmaksızın doğru sicil oluşturmak zorunda olduklarından; tarafların göstereceği kanıtlar toplanmalı, bu iddia ile ilgili olarak DNA testi yaptırılıp alınacak rapor da gözetilerek ve yaşamın olağan akışına ters düşmeyecek biçimde (sadece babanın değişmesi durumunda davalı ...'in ... ile onun annesi ... çocuğu olamayacağı dikkate alınarak) karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 04.10.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.