MAHKEMESİ:Sulh Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, vasi atanması istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm müdahil vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, annesi ölen ve babası üzerindeki velayeti kaldırılan 22.06.2005 doğumlu torunu ... vasi atanmasını istemiş, müdahil dede ise kendisinin vasi olmasını talep etmiş; mahkemece davacı vasi atanmış, hüküm müdahil tarafından vasinin şahsına itiraz yönünden temyiz edilmiştir.
Türk Medeni Kanununun 422. maddesi gereğince vasinin sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi; öncelikle vesayet makamı olan sulh mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde ise denetim makamı olan asliye mahkemesine aittir. Öyle ise vasinin şahsına itiraza yönelik dilekçenin, yukarıda açıklanan kurallar çerçevesinde değerlendirilip, vesayet makamınca itiraz nedenleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamına gönderilmesi ve denetim makamınca bu konuda aynı Yasanın 488. maddesi uyarınca kesin bir karar verilmesi için dosyanın mahkemesine İADESİNE, 06.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy