MAHKEMESİ:Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava ve ıslah dilekçesinde, eğitim ve öğretim giderlerinden kaynaklanan 6.943,44 TL'nin ilişiğinin kesildiği 20.06.2011 tarihinden işleyecek yasal faizi ve masraflarla birlikte davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili, dava ve ıslah dilekçesinde, davalının 3251 günlük noksan hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılması nedeniyle 926 sayılı ... Personel Kanunun 112. maddesine göre tazminat hesaplandığını, hesaplanan miktara davalının Türk Silahlı Kuvvetlerden ayrılış tarihine kadar faiz işletildiğini ileri sürerek, 7.214,09 TL'nin tahsilini istemiş, mahkemece davann kabulüne karar verilmiştir.
Dava, 926 sayılı ... Personel Kanunu'ndan kaynaklanan eğitim ve öğretim alacağının tahsili istemine ilişkin olup, taraflar arasındaki uyuşmazlığın 03.06.2012 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunan 6318 sayılı Askerlik Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 47. ve 48. maddesiyle 926 sayılı ... Personel Kanunu’nun 112. maddesinin birinci fıkrasında ve 113. maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde değerlendirilip oluşacak sonuç doğrultusunda bir karar verilmek üzere mahkeme hükmünün bozulması gerekmiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, 17.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.