MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Dava dilekçesinde, 07.03.1976 olan doğum tarihinin 07.03.1977 olarak düzeltilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı, dava dilekçesinde 07.03.1976 olan doğum tarihinin ay ve günü baki kalmak kaydıyla 1977 olarak düzeltilmesini istemiş, mahkemece tanık beyanlarına dayanılarak davacının doğum tarihinin 07.03.1977 olarak düzeltilmesine karar vermiştir.
Mahkemece, davacı ...'nin 07.03.1976 olan doğum tarihi 07.03.1977 olarak düzeltilmiş ise de, adı geçen kişi nüfusa 10.03.1976 tarihinde kaydedilmiştir. Bir kişinin doğmadan nüfusa kaydı söz konusu olamayacağından bu suretle bir düzeltme nüfus kayıtlarında çelişki yaratacaktır.
Bununla birlikte, 25 yaşından sonra tıbben yaş tespiti mümkün olmadığı gibi kayden 25 yaşın üzerinde olan davacının yaşının düzeltilmesi için dosyadaki bilgi ve belgeler yeterli sayılamaz. Mahkeme her ne kadar tanık anlatımlarına itibar etmiş ise de, ilgilinin doğum tarihi ile tanıkların dinlendiği tarih arasında uzunca bir süre geçtiğinden beyanlarında yanılgı ihtimali yüksektir.
Hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yapılmasına karar verirken, bu kayıtlar arasında çelişki yaratmamak veya yaşamın olağan akışına ters düşecek durumlara yol açmamaya özen göstermek durumundadır. ... Yasasına göre açılan kayıt düzeltme davaları, kamu düzeni ile yakından ilgili olan davalardır. Bu davalara bakan hakimler tarafların veya tanıkların beyanları ile bağlı kalmaksızın gerçeği araştırıp, doğru sicil oluşturmak mecburiyetindedir. O halde davanın reddine karar verilmesi gerekirken, kamu düzeni ile ilgili olan resmi kaydın mücerret iddia esas alınarak ve nüfus kayıtlarında çelişki yaratacak şekilde değiştirilmesi yolunda karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 08.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy