(634 S. K. m. 18, 19, 24)
Dava: Dava dilekçesinde tapu iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Dava, tapuda resimhane olarak kayıtlı bulunan bağımsız bölümün tek taraflı olarak tapuda yapılan bir işlemle mesken olarak değiştirilmesi nedeni ile kaydın eski hale getirilmesi konusunda açılmış olup mahkemece ayrıca herhangi bir tahkikat yapılmadan tapu kaydına dayanılarak karar verilmiştir.
Uyuşmazlık Kat Mülkiyeti Kanununun 24. maddesindeki yasaklarla ilgili olmayıp, anılan kanunun 18 ve 19. maddeleri kapsamında incelenmelidir. Bu nedenle davacıya davası açıklattırılarak sözü edilen maddelerle ilgili bir uyuşmazlık söz konusu olduğu takdirde ana binanın mimari projesi de getirtilip gerekirse bilirkişi de dinlendikten sonra hasıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekir.
Eksik inceleme ile yazılı olduğu şeklide hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 01.04.1993 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy