(1587 S. K. m. 46)
Dava: Dava dilekçesinde 1971 tarihli doğum kaydının iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş hüküm C.Savcısı tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Davacı nüfusa mükerreren kaydedilmiş olduğunu, bu kayıtlardan birinin 1.8.1971 olarak 19.8.1971 tarihinde tescil edildiğini diğerinin ise 21.11.1968 olarak 12.11.1986 tarihinde sicile geçtiğini, kendisinin 21.11.1968 doğum tarihli olarak askerliğini yapmış olması nedeniyle daha sonra olduğu halde bunun ipkasını ve 19.8.1971 doğum tarihli kaydının iptalini istemiştir.
Mahkemece önce sicile geçen 19.8.1971 doğum tarihli kaydın önceki kayıt olması nedeniyle bunun ipkasına ve diğerinin iptaline karar verilmiştir.
Genel olarak mükerrer kayıt iddialarında sonraki kaydın iptali gerekmekte ise de kayıt konusu kişi sonraki kayıt üzerinden askerlik, evlilik, evlat edinme gibi esaslı işlemler görmüş ise bu işlemlerin üzerinden yürütüldüğü kayda itibar edilmesi, kişi ve kamu yararları bakımından geçerli olacağı cihetle bu kural ihmal edilmelidir. Ancak mahkemece kayıtların mükerrer olduğu kesin ve tereddüde yer vermeyecek şekilde saptanması gerekir. Bunun için mükerrer kayıt sahibinin sağ iseler anne ve babası ve kardeşlerinin dinlenmesi ilgili askerlik şube kayıtlarının getirtilmesi gerekir. Bu hususlar dikkate alınıp gerekli inceleme yapılmadan yazılı olduğu gibi hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 23.02.1994 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy