(2942 S. K. m. 11)
Dava dilekçesinde kamulaştırma bedelinin arttırılması ile faiz ve masrafların davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak; dosya içerisine getirtilmemekle beraber aynı kamulaştırma ile ilgili olarak dairemizce temyiz incelemesi yapılan Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1994/1147-472 sayılı (dairenin 14249 esas sayılı) dava dosyası içerisine konulan belgelere göre değerlendirme yılı olan 1993 itibarı ile şeftalinin dekar başına verimi 2000 Kg., fiyatı da Hal Müdürlüğüne göre 4889 TL./kg. (Tarım İl Müdürlüğüne göre 3000 TL./kg.) olduğu halde hükme esas alınan bilirkişi raporlarında dekar başına verim 2300 kg. fiyatı ise 6500 TL./kg. olarak alınmış ve buna göre araziye fazla değer verilerek kamulaştırma parası da buna göre fazla arttırılmıştır.
Arazinin değerlendirilmesi için gelir metodu uygulandığında ortalama değerlerin esas alınması gerektiği dikkate alınarak yukarıda sözü edilen verilere göre bilirkişilerden ek raporlar alınmalı ve irtifak sebebi ile değer azalış oranı aynen muhafaza edilerek arttırılacak bedel bulunmalıdır.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 2.12.1994 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy