(2942 S. K. m. 11)
Dava: Dava dilekçesinde kamulaştırma bedelinin arttırılması ile faiz ve masrafların davalı taraftan tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulü cihetine gidilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Göre Belediye Başkanlığının 2.6.1997 günlü yazısına göre Belediye Meclisinin 15.11.1996 günlü 23 sayılı kararı ile imar planının onaylandığı ayrıca Kültür Bakanlığı ile yapılan yazışmalar sonucu dava konusu parsellerin de içinde bulunduğu yerlerin 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni içine 24.1.1997 tarihi itibarıyla alındığı belirtilmişse de bizatihi çevre düzeni planı içerisinde bulunmak, taşınmazın arsa olarak nitelendirilmesi için yeterli olmadığı gibi, gerek Göre Belediye Meclisinin imar planını onaylama tarihi gerek Çevre Düzeni planının onanma tarihi taşınmazın değerlendirme tarihi olan 31.7.1996 tarihinden sonradır. Bu itibarla taşınmazın tarım arazisi olarak değerlendirilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak;
1- Taşınmazın konumu dikkate alınarak Kamulaştırma Yasası'nın 11. maddesinin i bendi uyarınca objektif unsurlara bağlı makul ölçüde bir artışa hükmedilmemiş olması,
2- Faize, kamulaştırma işleminin kesinleşip mülkiyetin davalı idareye geçtiği 31.8.1996 tarihi yerine daha önceki dava tarihinden hükmedilmiş olması,
Doğru görülmemiştir.
Mahkemece yapılacak iş; bilirkişi kurullarından 2942 Sayılı Yasanın 11. maddesinin (i) bendi uyarınca herhangi bir değer artışına yer olup olmadığı konusunda ek raporlar almak ve hasıl olacak sonuca göre karar vermek olmalıdır.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 26.09.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy