(2942 S. K. m. 16) (1086 S. K. m. 284)
Dava: Dava dilekçesinde kamulaştırılan taşınmazın 16.maddesi gereğince tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
Ancak;
Davaya konu edilen parseller hakkında toplam altı adet kıymet takdir raporu düzenlenmiş olup, bunlardan ikisi 468 parsele, ikisi 469 parsele ve diğer ikisi 470 paresele aittir. Her bir parsel için düzenlenen iki ayrı takdir raporunun birinde zemin ile birlikte 10m2 yapı için değerlendirme yapılmış, diğerinde yalnızca 10 m2 yapı için değerlendirmeye yer verilmiş ve zemin ile birlikte iki ayrı yapı bedeli toplamı bankaya bloke edilmiştir. Bu şekildeki uygulama her parselde iki ayrı yapı olduğunu veya yapıların ikişer katlı olduğuna işaret etmektedir.
Mahkemece yapılan keşif zaptında bu hususta bir gözleme yer verilmemiş, bilirkişi raporunda da yalnızca tek katlı ve 7,5 m2 yapı olduğundan söz edilmiştir.
Davalı vekili tarafından yapıların sayısı, cinsi ve niteliklerine ilişkin tespitlere dayanağı da gösterilerek itirazda bulunulmuş olduğu halde bu itirazların karşılanması açısından bilirkişiden ek rapor alınması gerektiğinin düşünülmemiş olması doğru görülmemiştir.
Bundan ayrı; Kamulaştırma Yasasının 16. maddesi uyarınca davacı Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığının tescil istemi kabul edilmiş ise de, temyiz dilekçesine ekli Adana İdare Mahkemesinin kararında, kamulaştırma işleminin yürütülmesinin durdurulmasına, temyiz konusu karardan sonra karar verildiği anlaşılmış olmasına, Kamulaştırma Yasasının 16. maddesi kamulaştırma işlemine ilişkin yürütmenin durdurulması kararı verilmesi durumunda bu madde uyarınca tescil yapılamayacağını öngörmüş olmasına göre bu kapsamda işlem yapılmak üzere kararın BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 12.03.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy