(1587 S. K. m. 46)
Dava: Davacı Osman Bilgi ile davalı Nüfus Müdürlüğü aralarındaki dava hakkında Konya 2. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen 2.10.2000 günlü ve 2000/598-719 sayılı kararın temyiz edilmemekle kesinleşmesi ve yürürlükteki kanuna aykırı olduğu iddiasıyla C. Başsavcılığının 25.4.2001 gün ve Hukuk 1046049 sayılı yazılarıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulmasının istenmesi üzerine gereği düşünüldü:
YARGITAY KARARI
Karar: Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen davacının kızı Fadimana ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi (20.10.1993 doğumlu) Osman arasında düzeltilen doğum tarihine göre sadece 3 ay 11 günlük bir zaman farkı bulunmaktadır.
Bir kadının bu süre içerisinde iki kez doğum yapmasının tıbben mümkün olmadığı açık olup, hakim nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, bu kayıtların diğerleri ile çelişik olmamasına özen göstermeli, böyle bir sonucu doğuracak kararlar vermemelidir. Bu hususa uyulmadan yazılı olduğu şekilde hüküm tesisi usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle C. Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın C. Başsavcılığına gönderilmesine, 28.05.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy