(1086 S. K. m 428)
Dava: Dava dilekçesinde ortak yere müdahalenin meni istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava; ortak yer olan bahçeye haksız el atmanın önlenmesi ve eski hale getirilmesi istemine ilişkindir.
Dosyadaki tapu kaydına göre davalının anataşınmazda kat maliki olmadığı anlaşılmaktadır. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerinin uygulanabilmesi için ortak yere el atan kişinin anataşınmazda bağımsız bölüm maliki olması yada bağımsız bir bölümde kira sözleşmesiyle oturma hakkına yada başka bir nedene dayalı olarak bağımsız bölümden sürekli yararlanan bir kişi konumunda bulunması gerekir.
Mahkemece, davalının anataşınmazda kat maliki olduğu ya da bağımsız bölümlerden birinde kira sözleşmesine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde yararlandığı saptanmadan, davaya Kat Mülkiyeti Yasası hükümlerine göre bakılıp hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmak- sızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 26.11.2001 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)