(634 S. K. m. 4, 19)
Dava : Dava dilekçesinde güneş enerjisi sisteminin kaldırılması istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Karar: Yargıtay uygulamalarında mimari projede yer almamış olsa da ana gayrimenkulun çatısına güneş enerji sistemlerinin kurulmasına, sistemin ana gayrimenkula ve diğer kat maliklerine zarar vermemesi, binanın statiğini olumsuz yönde etkilememesi ve işgal edilen ortak yerin arsa payına tekabül edecek miktarı aşmaması, binadaki tüm bağımsız bölümlerin sistemi kurmalarına elverişli ve yeterli alanın bulunması koşullarının birlikte varlığı halinde izin verilmektedir. Çatının kiremit örtülü ahşap oturtma çatı olması halinde, binanın statiğine olumsuz etki etmemek ve arsa payına tekabül edecek miktarı aşmamak tüm bağımsız bölümlere yetecek alan bulunması koşullarının varlığı, çatının her tarafından aynı amaçla yararlanılabilmesi olanağı bulunmayabileceğinden, yeterli düzeyde güneş alabilen toplam alanının saptanıp, bu alan esas alınarak belirlenmelidir.
Tüm bu koşulların varlığının saptanması durumunda ise mevcut güneş enerjisi sistemlerinin ana gayrimenkula ve kat maliklerine zarar vermemesi bakımından tekniğine uygun yapılması ve su toplama küveti, tahliye borusu gibi önlemlerin alınmış olması gerekmektedir.
Bu açıklamalar ışığında somut olaya bakıldığında; mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesi sonucunda alınan rapor hüküm kurmaya yeterli değildir.
Şöyle ki;
1-Ana gayrimenkulun ahşap oturtma olan çatısının güney yönünde tüm bağımsız bölümlere yetecek yer bulunmadığı ve bu sebeple davalıya ait tesisin güney cephedeki arsa payını aştığı belirlenmiş ise de, aynı parsel üzerinde yer alan diğer bloklardaki çatının diğer yönlerinde de güneş enerjisi sistemlerinin kurulmuş olduğu savunması gözetilerek davaya konu blokta da güney cephe dışındaki diğer cephelerde güneş enerjisi sisteminin kurulabilip kurulamayacağının araştırılmamış olması,
2-Yukarıda 1 nolu bentteki açıklama doğrultusunda yapılacak araştırma sonucuna bağlı olarak, tüm kat maliklerinin güneş enerjisi sistemi kurmaları halinde bina statiğinin olumsuz yönde etkilenip etkilenmeyeceğinin incelenmemiş olması,
3-Yukarıdaki koşulların gerçekleşmesi halinde de davalıya ait güneş enerjisi sisteminin ana gayrimenkulu ve diğer kat maliklerine zarar vermeden kullanılmaya devam edilebilmesi için alınması gerekli olan teknik önlemlerin neler olduğunun ve bunların ne suretle gerçekleştirileceğinin belirlenmemiş olması,
Kabule göre de;
4-Davalı tarafça yapılmasına karar verilen işler için ( güneş enerjisi sisteminin sökülüp kaldırılması ) uygun bir süre tanınmamış olması,
Doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 17.11.2003 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy