(4721 S. K. m. 39)
Davacılar N.M. vs. ile davalı nüfus müdürlüğü arasındaki davada Kars 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 6.5.2003 günlü ve 2003/58-162 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 5.5.2004 gün ve Hukuk-2004045517 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Yargıtay Kararı
Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen S. ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi 15.10.1984 doğumlu A. arasında düzeltilen doğum tarihine göre 5 ay 25 günlük zaman farkı bulunmaktadır.
Bir kadının bu süre içerisinde iki kez doğum yapmasının tıbben mümkün olmadığı açık olup, hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken, bu kayıtların diğerleri ile çelişik olmamasına özen göstermeli, böyle bir sonucu doğuracak kararlar vermemelidir. Bu husus dikkate alınmadan davanın kabulü usul ve kanuna aykırıdır.
Bu itibarla, yukarıda açıklanan nedenlerle C.Başsavcılığı'nın temyiz itirazlarının kabulü İle hükmün HUMK'nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın C.Başsavcılığı'na gönderilmesine, 5.7.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy