(1587 S. K. m. 46)
Dava: Davacılar dava dilekçesinde, kızları F. G.'ün nüfus kaydındaki 01.08.1996 olan doğum tarihinin 01.08.1990 olarak düzeltilmesini istemişlerdir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı Nüfus Müdürlüğü tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içerisinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki tüm kağıtlar okunarak gereği düşünüldü:
Davacılar kızları F. G.'ün nüfus kütüğünde 01.08.1996 olan doğum tarihinin 01.08.1990 olarak düzeltilmesini istemiş, mahkemece davanın kabulü yönünde hüküm kurulmuştur.
Doğum tarihinin düzeltilmesine karar verilen F. G. ile aynı anneden doğduğu anlaşılan kardeşi 24.10.1990 doğumlu G. G. arasında düzeltilen doğum gününe göre yalnızca 2 ay 23 günlük bir zaman farkı bulunmaktadır.
Bir kadının bu süre içinde iki kez doğum yapmasının tıbben mümkün olmadığı açık olup, hakim, nüfus kayıtlarında düzeltme yaparken bu kayıtların diğeri ile çelişik olmamasına özen göstermeli, böyle bir sonucu doğuracak kararlar vermemelidir.
Sonuç: Bu itibarla yukarda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı biçimde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu sebeplerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK'nun 428.maddesi gereğince bozulmasına, 02.02.2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy