(4721 S. K. m. 27) (5490 S. K. m. 35, 36) (1086 S. K. m. 38)
Dava: Davacı dava dilekçesinde, nüfus kaydındaki Sabiha olarak yazılı anne adının Safiye olarak düzeltilmesini istemiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı Nüfus Müdürlüğü tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Dava dilekçesinde, davacı nüfus kaydında annesinin adının Safiye olmasına karşın Nüfus Müdürlüğü'nce anne adının resen Sabiha olarak değiştirildiğini, oysa tüm kimlik belgelerinde anne adının Safiye olarak geçtiğini ve bu durumun kendisine zorluk çıkarttığını ileri sürerek annesinin nüfus kaydındaki Sabiha adının Safiyeolarak düzeltilmesini istemiş, mahkemece istem gibi davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içindeki bilgi ve belgeler incelendiğinde davacının annesinin ilk tescil edildiği baba hanesinde adının Sabiha olarak yazıldığı, kaydının evlenmeyle koca hanesine naklinde adının yanlışlıkla Safiye olarak yazıldığı ve dolayısıyla çocuklarının annelerinin de Safiye yazıldığı, 22.01.2008 tarihinde Nüfus İdaresince davacının annesinin Safiye yazılı adının ilk kaydına (baba hanesindeki) göre Sabiha olarak düzeltildiği ve buna bağlı olarak da oğlu davacının anne adının da Sabiha olarak düzeltildiği ve davacının annesinin 09.08.1991 tarihinde ölmüş olduğu anlaşılmaktadır.
Türk Medeni Kanunu'nun 27.maddesi, haklı sebebin varlığı halinde adın değiştirilmesine ve bu değişikliğin nüfus siciline kaydedilmesine imkan vermekte ise de; kişiye sıkı sıkıya bağlı olan ad üzerindeki bu hakkı, kişinin kendisinden başkası kullanamaz.
O halde somut olayda ölü olduğu anlaşılan (annenin) adının değiştirilmesi istemiyle davacı (oğlu) tarafından açılan davanın aktif husumet ehliyeti yokluğundan reddi gerekirken, mahkemece işin esasına girilerek istem gibi hüküm kurulmuş olması usul ve yasaya aykırı görülmüştür.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, 01.12.2009 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy