(5737 S. K. m. 8)
Dava: Dava dilekçesinde, vakıf senedinde yapılan değişikliklerin tescili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm Vakıflar Genel Müdürlüğü vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vakıf yönetimi dava dilekçesinde, vakfın yetkili kurulunun 02.04.2011 günlü toplantısında vakıf senedinin 4, 8, 14, 16, 17, 18, 19, 21, 22, 25, 28, 29 ve 37 nci maddelerinin değiştirilmesinin kararlaştırıldığını ileri sürerek İzmir 27. Noterliğinde düzenlenen 02.05.2011 tarih 10406 yevmiye numaralı değişiklik senedinin tescilini istemiştir.
Yargılama sırasında Vakıflar Genel Müdürlüğünün 12.08.2011 tarih 17418 sayılı yazısı ve bilirkişi raporuna göre vakıf senedinde bazı düzeltmelerin yapılmasının istenmesi üzerine, istem doğrultusunda İzmir 27. Noterliğinde 27.06.2012 gün 14114 ve 25.09.2012 gün 20216 yevmiye numaralı değişiklik senetleri düzenlenerek bu değişiklik senetlerinin de birlikte tescili istenilmiş, mahkemece yapılan yargılama sonunda, her iki değişiklik senedinin tesciline karar verilmiş ise de, davacı vakfa ait vakıf senedinin 19. ve 23 üncü maddelerinde senedin değiştirilmesine vakıf genel kurulu tarafından karar verileceği hükme bağlandığından vakfın bu yetkili kurulunda değişiklik hakkında yöntemince karar alınmadan ve alınan kararlara da aykırı hükümler içeren (örneğin 18. ve 21 inci maddeler) değişiklik senetlerinin tesciline karar verilmesi doğru görülmemiştir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulüyle şimdilik diğer yönleri incelenmeksizin hükmün HUMK.nun 428 inci maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 20.06.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy