(2942 S. K. m. 16, 17, Geç. m. 7) (6830 S. K. m. 17)
Dava: Dava dilekçesinde, kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak taşınmaz bedelinin tahsili istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Karar: Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacılar vekili, müvekkillerinin murisine ait 1241 parsel (eski 1442) parsel ilgili uzlaşma başvurusunun dava konusu 920 m2 yerin istimlak edildiği ve kamulaştırma işlemlerinin tamamlandığı bildirilerek reddedildiğini, dava ve karar tarihine göre müvekkillerinin murisinin ölü olduğunu, müvekkillerine kamulaştırma bedeli ödenmediği gibi davadan haberleri olmadığını, müvekkilleri açısından geçerli bir tescil işlemi bulunmadığını ileri sürerek, 10.000,00TL'nin faiziyle birlikte tahsili istenilmiş, mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, dava konusu Fethiye Mahallesi 1442 parsel sayılı, 920 m2 yüzölçümlü taşınmazla ilgili olarak Bursa Asliye Hukuk Mahkemesinin 23.10.1981 tarih ve 1981/1020 E. 1981/943 K. sayılı ilamıyla Mülga 6830 sayılı Kanunun 17 nci maddesine göre 920 m²'lik kısmının istimlak sebebiyle Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü adına tapuya tesciline karar verildiği ve bu karar üzerine dava konusu taşınmazın 26.11.1981 tarihinde Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü adına tapuya tescil işleminin gerçekleştiği anlaşılmıştır.
Kamulaştırmasız el atma nedenine dayalı olarak dava açılabilmesi için davacıların taşınmazda malik olması veya hak sahibi olduğunu gösteren mülkiyetin tespitine ilişkin bir mahkeme kararı bulunması gerekmektedir. Dava tarihi itibariyle davacılar taşınmazda malik olmadıkları gibi 11.06.2013 tarihinde yürürlüğe giren 6487 sayılı Yasayla 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununa Geçici 7 nci madde olarak; Mülga 31.8.1956 tarihli ve 6830 sayılı İstimlak Kanununun 16 ve 17 nci maddeleriyle 2942 sayılı Kanunun mülga 16 ve 17 nci maddeleri uyarınca mahkemelerce idare adına tescil kararı verilen kamulaştırmalarda tebligatlar ve diğer kamulaştırma işlemleri tamamlanmış sayılır. Bu kamulaştırma işlemleri sebebiyle hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamaz; kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamaz; açılmış ve devam eden davalar bu madde hükmü uygulanarak sonuçlandırılır şeklindeki düzenleme karşısında bu yasal değişiklik nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.
Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulüyle hükmün HUMK'nun 428 inci maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 24.09.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy