(2004 S. K. m. 67)
Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
Karar: Dava, açık hesap bakiyesinden kaynaklanan alacağın tahsili için girişilen icra takibine yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Davalı, davacı ile ticari ilişkisi olmadığını, Yermak isimli şirketle de ilgisinin bulunmadığını ve devlet memuru olarak öğretmenlik yaptığını belirterek davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, taraflar arasında ticari ilişki bulunmadığının kanıtlandığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne, icra dosyasına itirazın kısmen iptali ile takibin 486.711.352.-TL. asıl alacak üzerinden yürütülmesine, takipten itibaren faizin değişen reeskont faizi olduğuna, 194.684.540.-TL %40 inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Davalı Hüsamettin Yerlinin 31.12.1994 tarihi itibariyle ticareti terk ettiği Erzurum Ticaret ve Esnaf Odası cevabında anlaşılmakta ise de, dosyada bu tarihten sonra Yermak Ticaret adlı firma tarafından yapılan ödemeler bulunduğuna göre, dava konusu faturaların tarihleri gözetilerek o tarihlerde Yermak Ticaret adlı firmanın kime ait olduğu mahkemece araştırılmak suretiyle uygun sonuç dairesinde bir karar verilmesi gerekirken bu yönler üzerinde durulmadan yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün davalı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 19.09.2005 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy