Mahkemesi:Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili, davalı ... A.Ş’nin OSB’ lerine doğalgaz satışında yaptığı indirimi 2009 yılından itibaren uygulamaya başladığını, müvekkilinin davalıdan 2009 yılı Ocak ve Şubat aylarında satın aldığı doğalgaz karşılığında fatura bedellerine %1’lik indirim uygulanması sonucu zarara uğradığını iddia ederek fazlaya ilişkin talep ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla şimdilik toplam 10.000 TL zararın faizi ile tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevabında müvekkili kuruluşun satış fiyatlarını yürürlükte bulunan kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinin verdiği yetki çerçevesinde belirlendiğini, müvekkili kuruluşun bugüne kadar yapmış olduğu iyiniyetli indirimlerin davacı lehine kazanılmış bir hak teşkil etmeyeceğini, savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, savunma, toplanan delillere ve benimsenen bilirkişi raporuna göre, ... A.Ş’nin ... tarafından onaylı tarifelerde davacı ... bölgeleri lehine indirime gitmesinde hukuka aykırı bir yön bulunmadığı, pazardaki diğer teşebbüslerin faaliyetlerinin davalı tarafından zorlaştırılmadığı, rekabet durumunun ortadan kaldırılmadığı ve tüketicinin zararına olacak şekilde teknik gelişmenin kısıtlanmadığı, davacının 4054 Sayılı Kanun ile öngörülen prosedürü işletmek suretiyle Rekabet Kurulundan temin ettiği nihai bir kararında dosyaya sunulmadığı, davacının yeni tarife üzerinden çekmeye devam ettiği gaz bedelini “fiili sözleşme ilişkisi” kapsamında ödemesi gerektiği, zira taraflardan birinin ifa ettiği edimi kabul eden, kullanan ve kullanmaya devam eden tarafın edim bedelini herhangi bir sebeple ödemekten kaçınması veya ödedikten sonra dava konusu yapmasının MK 2/II uyarınca hakkın kötüye kullanımı olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 14.07.2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.