MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili; müvekkilinin ... isimli filmin mali hak sahibi olduğunu, bu sinema filmine ait DVD ve VCD'lerin Federal Almanya ve Avrupa'da dağıtım ve pazarlanması için davalı ile 27.08.2008 tarihli bir sözleşme imzalandığını, müvekkilinin bunun üzerine 5000 adet DVD'nin davalı tarafa gönderildiğini, ancak satış bölgesinden gelen şikayetlerde filme ait DVD ve VCD'lerin bulunmadığının bildirildiğini, müvekkilin yaptığı araştırmalarda da bir çok noktada DVD ve VCD satılmadığının belirlendiğini, davalıya dağıtım politikasını değiştirmesi için bir haftalık süreyi içeren ihtarnamenin gönderildiğini, davalının buna rağmen sözleşmeye uymaması üzerine, o güne kadar yapılan satışların ayrıntılı dökümlerinin istendiğini, davalının tüm uyarılara rağmen sözleşme hükümlerini yerine getirmediğini ve müvekkilinin zarara uğradığını belirterek sözleşmenin feshedildiğinin tespiti ile uğranılan zararlar karşılığı olan 32.000 Euro'nun faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili; sözleşmenin 3. maddesi gereğince ... isimli filmin gönderilen 5000 adet DVD bedeli 15.000-Euro'nun zamanında davacıya ödendiğini, filmin tanıtımı için görsel ve yazılı basında reklam kampanyaları düzenlendiğini ve müvekkilinin bu konuda 20.000-Euro masraf yaptığını, davacının iddialarının bu nedenle yersiz ve tutarsız olduğunu, birkaç müşteri mektubunun dikkate alınmaması gerektiğini, sözleşmenin süresinin 3 yıl olmasına rağmen erken feshedildiğini, müvekkilinin bir borcu olmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece toplanan deliller ve dosya kapsamına göre; taraflar arasında akdedilen sözleşmenin ilgili hükmü gereğince davalıya 5000 adet tekli DVD'nin gönderildiği, bunlardan 2500 tanesinin satıldığı ve karşılığında 15.000-Euro'nun davacıya ödendiği hususlarında bir uyuşmazlık bulunmadığı, davacı yanca bir kısmı çiftli olmak üzere 6000 adet DVD'nin gönderildiği belirtilerek daha fazla para talep edilmiş ise de bu iddianın kanıtlanamadığı, davalı tarafından dava dışı Hollanda firmasınca orjinal lisanslı ürünler kullanılmaması gerekçe gösterilerek dağıtılmaması istenilen bakiye 2500 adet DVD'nin iadesine hazır olunduğunun bildirilmesine rağmen davacı tarafça alınmadığı, somut olayda sözleşmenin feshi nedeni ile uğranılan zararın değil, davalıya gönderildiği iddia edilen ürünlerin bedelinin istenildiği, davalı yanca da iade yönünde bir irade ortaya konduğuna göre bu iradenin dikkate alınması gerektiği, davalının satmış olduğu 2500 adet DVD'den dolayı 3.750-Euro borcunun kaldığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, taraf vekillerinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA,aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 30.09.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy