MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Asıl davada, davacı vekili, müvekkili şirket ile davalıların 2004 Ocak ayında ticari teamüle uygun olarak şifaen anlaştıklarını, bu anlaşma ile 6 ay süreyle ...'deki müstahsiller ile müvekkil şirket arasında davalıların domates alımı için aracılık yapacaklarının kararlaştırıldığını, bu amaçla verilen ... nolu boş çekin davalıca 197,000 TL olarak doldurulup bankaya ibraz edildiğini, son hesaplaşmalardan sonra bu çekin müvekkiline iade edilmediğini ileri sürerek, çekten dolayı borçlu olmadığının tespitini talep ve dava etmiştir.
Birleşen davada davacı şirket vekili, bu aracılık işlemi için davalılara ... çek nolu 100,000 TL’lik teminat çeki verdiklerini, son hesaplaşmalardan sonra bu teminat çekinin iade edilmediğini ileri sürerek bu çekten dolayı borçlu olmadığının tespitini istemiştir.
Asıl ve birleşen davalarda davalılar vekilleri, çeklerin mal karşılığı davacı tarafından verildiğini, davacının henüz borçlarının bitmediğini, teminat iddiasının davacı tarafından yazılı delille ispatlanması gerektiğini belirterek ayrı ayrı davaların reddini istemiştir.
Mahkemece, dosya kapsamına göre, davalı ...’a karşı açılan davanın ispatlanamadığından reddine, birleşen dosyada davacının davalılar ... ve ...'a karşı açtığı menfi tespit davasının reddine, davalının kötüniyet tazminat talebinin reddine karar verilmiş, hüküm asıl ve birleşen davadaki davacı vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, asıl ve birleşen davadaki davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 07.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy