Davacı ... vek. Av. ... ile davalı ... vek. Av. ... arasında görülen dava hakkında Manavgat 2. Asliye Hukuk Mahkemesinden verilen 28.11.2011 gün ve 771-788 sayılı hükmün onanmasına ilişkin Dairemizin 24.09.2012 gün ve 5815-13442 sayılı ilamına karşı davalı vekili tarafından süresi içinde karar düzeltme yoluna başvurulmuş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili, müvekkili ile davalı arasındaki ticari ilişki için, davalının 31.12.2008 keşide tarihli çeki borcuna karşılık verdiğini, ancak iyi niyetle çekin bankaya ibraz olunmadığını, bunun üzerine alacağın tahsili için 2009/3267 esas sayılı icra takibi yapıldığını takibe itiraz edildiğini ileri sürerek itirazın iptalini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, müvekkilinin borcuna karşılık olarak ticari işletmesini devir ettiğini ve borcun sona erdiğini beyan ederek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece davalının ödeme savunmasını kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Davacı ve davalı arasında görülen tehdit ve hakaret iddiasına dayalı Manavgat 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 2009/135 esas sayılı dosyasında, davacı sanık ... 23.06.2009 tarihli oturumda “şikayetçi ile aramızdaki borç sorunu kısmen çözülmüştür, borcun bir kısmı şikayetçiye ait butiğin bize devir edilmesi ile çözülmüştür. Aramızdaki sorun hallolmuştur.” şeklinde ifade vermiştir. Bu ifade mahkeme dışı resmi merciler önünde yapılan bir ikrar niteliğinde olup anılan beyan üzerinde durulmadan ödemenin kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın kabulü isabetsizdir.
Yerel mahkeme kararının açıklanan gerekçe ile bozulması gerekirken Dairemizin 24.09.2012 tarih 5815-13442 sayılı kararı ile onandığı anlaşıldığından davalı vekilinin karar düzeltme itirazının kabulü gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenle Dairemizin 24.09.2012 tarih 2012/5815 Esas 2012/13442 Karar sayılı onama kararının kaldırılmasına ve yerel mahkeme hükmünün davalı yararına BOZULMASINA, evvelce alınan onama harcı ile peşin harcın istek halinde iadesine, 27.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.