MAHKEMESİ:Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılardan ....vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacılar vekili; müvekkili ...'un diğer müvekkili ...'ye verdiği üç adet çekin davalı ... tarafından çalındığını, sözkonusu çeklerden 0048597 ve 0048599 nolu ve toplam 30.000 TL'lik çeklere dayalı olarak diğer davalı tarafından müvekkilleri aleyhine icra takibi yapıldığını belirterek; müvekkillerinin icra takibine konu sözkonusu çeklerden dolayı borçlu olmadıklarının tespitine ve davalılar aleyhine % 40 kötüniyet tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı ... Tahmil Nak. Gıda Temz. San. Tic. Ltd. Şti. vekili; davacı ...'nin ne çek keşidecisi ne de ciranta olarak gözükmediğini, bu sebeple davada aktif dava ehliyetinin olmadığını, müvekkilin iyiniyetli üçüncü kişi olarak çeki aldığını belirterek, davanın reddi ile % 40 tazminata karar verilmesini talep etmiş, diğer davalı ... davaya cevap vermemiştir.
Mahkemece toplanan delillere göre; her ne kadar ... hakkındaki kamu davası zamanaşımı nedeniyle ortadan kaldırılmışsa da, ceza dosyasındaki maddi olaylar ve gerekçeli kararlar karşısında sanığın bu çekleri davacılardan ...'dan rızası dışında aldığı ve bu şekilde davacı ...'in bu çekler nedeniyle davalılara herhangi bir borcu olmadığı gerekçesiyle; davacılardan ... yönünden davanın kabulü ile Konya 2. İcra Müdürlüğünün 2004/5806 Esas sayılı icra dosyasında takibe konu edilen çekler nedeniyle davacının borçlu olmadığının tespitine, asıl alacağın %40'ına tekabül eden 12.000-TL kötü niyet tazminatının davalı ...'den alınarak davacı ...'a ödenmesine, davacılardan ...'nin çeklerde bir imzası bulunmadığından aktif dava ehliyetine sahip olmadığı gerekçesiyle davacı ... yönünden davanın husumet nedeniyle reddine karar verilmiş, hüküm davalı ... Tahmil Nak. Gıda Temz. San. Tic. Ltd. Şti. vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Çek hamili davalı ... Tahmil Nak. Gıda Temizlik San. Tic. Ltd. Şti. yönünden menfi tespit talebinin kabulü için senedin bedelsiz olduğunu, bir başka deyişle keşidecinin borçlu olmadığını bilerek iktisap ettiğinin ispatlanması gerekmektedir. Dosyada ... Ltd. Şti. yönünden bu yönler ispat edilmediğinden davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde kabul kararı verilmesi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... Ltd. Şti. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı ... Ltd. Şti. yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 24.06.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.