MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacı vekili, müvekkilinin hamil sıfatıyla yer aldığı, davacının ise keşidecisi bulunduğu 6.200 USD bedelli bir adet çeke dayalı olarak girişilen takibe davalının itirazı sonucu takibin durduğunu belirterek itirazın iptaliyle takibin devamına ve % 40 oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacıyla olan ilişkisi nedeniyle davaya konu çekin de aralarında olduğu toplam dört çeke karşılık beş adet bononun düzenlenen protokol ile davacıya verildiğini, böylece çeklerin hükümsüz hale geldiğini, üç adedi iade edildiği halde bir tanesinin iade edilmeyerek haksız şekilde takibe konu edildiğini, ayrıca bonolara dayalı da takip başlatıldığını bildirerek davanın reddini savunmuş ve % 40 oranındaki tazminatın davacıdan tahsilini istemiştir.
Mahkemece, davaya konu çekin davacı ticari defterlerinde davacı alacağı olarak kayıtlı olduğunun saptandığı gibi davalı yanın savunmasında belirttiği şekilde borçlu olmadığına dair savunmalarını usulüne uygun delillerle kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, davalının itirazının iptaline, takibin devamına ve alacağın % 40’ı oranındaki icra inkar tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 17.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy