MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Davacılar vekili, davalı tarafça müvekkilleri aleyhine başlatılan icra takibine konu 3 adet bononun davalıya birlikte yaptıkları ticari iş nedeniyle teminat amacıyla verildiğini, ancak davalının bu bonoları haksız yere doldurarak takibe koyduğunu belirterek müvekkillerinin bu bonolardan dolayı borçlu olmadıklarının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili, davacı taraftan alınan bonoların teminat amacıyla değil müvekkilinin yaptığı masraflara ilişkin olarak alındığını, davacı tarafın bononun teminat amacıyla verildiğini yazılı delillerle kanıtlaması gerektiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
Mahkemece iddia, cevap ve toplanan deliller doğrultusunda tarafların sundukları ticari defterlerin incelenmesinde davalının dava dışı davacı şirketten alacaklı olduğu, şirket adına yapılan para alışverişlerinin şirket defterlerine düzenli olarak kaydedildiği, davacıların 400.000 TL tutarında 12 adet bonoyu davalıya hukuki ve ticari ilişki neticesinde verdikleri, davalının bu bonolardan 75.000 TL tutarlı olan 3 adedini takibe koyduğu, davacı tarafça bonoların teminat olarak verildiğine ilişkin iddianın yazılı delille ispatlanmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş hüküm davacılar vekilince temyiz edilmiştir.
Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacılar vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 06.03.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy