Davacı ... vek. Av. ... ve davalı ... Pazarlama İç ve Dış Tic. A.Ş. vek. Av. ... aralarındaki itirazın iptali davası hakkında ... 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nden verilen 10/04/2018 gün ve 2016/1195 2018/404 K. sayılı hükme karşı davacı vekili tarafından kanun yoluna başvurulması üzerine, dosyayı inceleyen ... BAM 16. Hukuk Dairesince kanun yolunun temyiz yolu olması gerekçesiyle Dairemize gönderilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşuldu.
- KARAR -
Bölge Adliye Mahkemeleri 20.07.2016 tarihinde göreve başlamıştır.
Hakkında kanun yoluna başvurulan işbu ilk derece mahkemesi kararı 10.04.2018 tarihinde verilmiştir.
Bu itibarla bu karara karşı başvurulacak kanun yolu istinaf olup bu başvuruyu inceleyecek olan yer Bölge Adliye Mahkemesi’dir.
Her ne kadar işbu dosyada, ... 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 12.01.2015 tarihli ve ... 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 19.01.2016 tarihli kararı ile karşılıklı görevsizlik kararları verildiği olumsuz görev uyuşmazlığının giderilmesi için Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 21.11.2016 tarihli kararı ile ... 5. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin yargı yeri olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
Görüldüğü gibi görev hususu kesinleştiği için işbu dosyada HMK’nun Geçici 3. maddesinin 2. fıkrasının uygulanma imkanı yoktur.
Bu itibarla dava dosyasının istinaf incelemesi yapılması için ilgili Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderilmek üzere ilk derece mahkemesi olan ... 5. Asliye Ticaret Mahkemesi‘ne tetkiksiz iadesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın ... BAM 16. Hukuk Dairesi’ne gönderilmek üzere ilk derece mahkemesi olan ... 5. Asliye Ticaret Mahkemesi‘ne TETKİKSİZ İADESİNE, 20/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy